logo
Jesteś Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 21 września 2012
Autor Wiadomość
RapH Offline
Super Moderator

Liczba postów: 3,796
Jesteś Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 21 września 2012
Dzisiaj w Katowicach rozpoczyna się druga tura zdjęć do filmu Leszka Dawida "Jesteś Bogiem" o legendarnym zespole hip-hopowym Paktofonika.
[Obrazek: 21918.jpg]

Za sprawą niezwykłej historii Piotra Łuszcza - "Magika" (Marcin Kowalczyk), Sebastiana Salberta - "Rahima" (Dawid Ogrodnik) i Wojciecha Alszera - "Fokusa” (nagrodzony Złotymi Lwami za rolę w "Chrzcie" Tomasz Schuchardt) rzesze wiernych fanów PFK, a także kinomani spragnieni prawdziwego obrazu Polski, prześledzą losy trzech kumpli z Mikołowa i Katowic, którzy dzięki oryginalnym utworom, takim jak słynny "Jestem Bogiem", stali się głosem pokolenia młodych Polaków.
U boku utalentowanych młodych aktorów wystąpią między innymi: Marcin Dorociński, Dorota Kolak , Przemysław Bluszcz i Arkadiusz Jakubik. Obraz "Jesteś Bogiem", produkowany jest w studiu Kadr, mającym na koncie "Salę samobójców" i nagrodzony Złotymi Lwami "Rewers".
Paktofonika powstała w 1998 roku, a jej nazwę, oznaczającą "pakt zawiązany przy brzmieniu głośnika", wymyślili Magik i Rahim. Trzy wydawnictwa zespołu: "Kinematografia", mini album "Jestem Bogiem" oraz "Archiwum kinematografii" sprzedały się w gigantycznych nakładach. Wkrótce po premierze "Kinematografii" fanami Paktofoniki wstrząsnęła wiadomość o samobójczej śmierci Magika.
Widzowie "Jesteś Bogiem" będą mieli niepowtarzalną okazję obejrzeć na ekranie fragmenty pożegnalnego koncertu zespołu w katowickim Spodku, a także archiwalne materiały z przyznania członkom Paktofoniki Fryderyka za najlepszy album hip-hopowy 2001 roku za płytę "Archiwum kinematografii".
Zdjęcia do filmu kończą się 1 czerwca.

Źródło
Nagrali wiele fajnych kawałków jak na przykład: Chwile ulotne, Powierzchnie tnące czy też Jestem Bogiem. Ten ostatni został zaczerpnięty i wykorzystany jako tytuł nadchodzącego wielkimi krokami Filmu. Ogólnie film polecam każdemu, nie tylko fanom hip hopu. Na pewno będzie warty obejrzenia Smile

[Obrazek: gohans.gif]
`Wszyscy muszą być kimś, mi wystarcza być sobą.`
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2012 00:21 przez SioNia.)
10-06-2011 07:39
Szukaj Cytuj  
KaraThrace Niedostępny
Administrator

Liczba postów: 11,249
RE: Jestem Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika
Jak już pisałam Eminema lubię.
Aczkolwiek teksty, filmy itp pod tytułem "Jestem/ś Bogiem" omijam szerokim łukiem.
Wkurzają mnie i drażnią z bardzo prostej przyczyny. Ludziom często pod takim szyldem odbija i zapominają o tych wszystkich co są obok nich.
Nie piszę o tym filmie, konkretnie, to taka bardzo ogólna uwaga.
Jak widzę lub słyszę taki tekst to zapala mi się czerwona lampka.

Pozdrawiam, Kara
[Obrazek: Jean_Grey.gif]
10-06-2011 09:05
 WWW  Szukaj Cytuj  
Morgoth Offline
Asystent

Liczba postów: 1,789
Ja nie trawię hiphopu. Wiele "hitów" ma co chwila wulgaryzmy, teksty są naprawdę głupie. Właściwie większość współczesnych utworów tak ma. Ja słucham generalnie rocka i to nie tego współczesnego, lecz starego. Gdzie nie było takiego nasilenia komercji, a twórcy dbali o to, żeby przekazać pewną ideę słuchającym. Ze współczesnych zespołów świetne teksty mają Guns'n'Roses, Myslovitz, Superpuder, Black Eyed Peas, Muse. Duża część rynku niestety jest na niskim poziomie.

Co do filmu - jak dla mnie porażka. Ale o gustach się nie dyskutuje Wink

Admin Forum Heroes -> 31.08.2007 - 7.02.2012[*] | Admin WinUI -> 30.06.2008 - 31.03.2011 | Asystent działu technicznego
11-06-2011 09:41
Szukaj Cytuj  
KaraThrace Niedostępny
Administrator

Hip Hopu jako takiego nie lubię ale doceniam pracę i trud oraz to, ze właśnie dąży się do tego by tymi środkami dojść do czegoś.
Nie należę do osób, które używają wulgaryzmów, i którę je w swoim otoczeniu tolerują jednak w Eminemie widzę coś poza tym. Jego teksty miewają przesłanie, kołysanka dla córeczki czy inne.

Właściwie to jedyny raper jakiego mogę słuchać wiec znawcą nie jestem Wink ale dla mnie on jest ewenementem a ja to lubię.

Pozdrawiam, Kara
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2011 09:48 przez KaraThrace.)
11-06-2011 09:47
 WWW  Szukaj Cytuj  
RapH Offline
Super Moderator

Każdy ma inne gusta Wink
Ja lubię hip hop choć na co dzień nie używam wulgaryzmów.. A tego wcale nie jest tak dużo.. Wink Wszystko zależy od zespołu/wykonawcy.. Wink

11-06-2011 14:53
Szukaj Cytuj  
Maze Offline
Przyjaciel

Liczba postów: 551
Moja fascynacja rapem( hip-hop to kultura, do której zalicza się rap, breakdance czy graffiti, a nie gatunek muzyczny) już co prawda dawno przeminęła, ale wciąż lubię posłuchać takich wykonawców jak: OSTR, Fisz, Łona czy chociażby wymieniona tutaj Paktofonika. PFK była prekursorem całej kultury HH w Polsce, ich utwory naprawdę miały potężny przekaz, dlatego ich bardzo cenię. No i moim ulubieńcem był zdecydowanie Fokus, który wprost czarował swoim flow. Co do Magika, to szkoda, że tak się to potoczyło, ale chłopak borykał się z poważna chorobą...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2011 15:42 przez Maze.)
11-06-2011 15:33
Szukaj Cytuj  
v1ci0us Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
RE: Jestem Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 1 stycznia 2012
Ludzie Smile Ludzie... Posłuchajcie sobie takich kawałków... Kaliber 44 - Konfrontacje (Albo jak niektórzy go nazywają "Garbaty anioł"), Kaliber 44 - Gruby czarny kot, Paktofonika - Jestem bogiem, Paktofonika - Nowiny. Te kawałki to początki polskiego hip-hopu, na prawdę mają przekaz, tworzyli je geniusze - fakt są w nich przekleństwa, ale co z tego? Ktoś przeklina to od razu trędowaty? Przekleństwa w tym przypadku służą temu, aby coś podkreślić, też mają swoisty przekaz. Wymieniłem te dwa zespoły, gdyż w obydwu rapował mistrz Polskiego hip-hopu, który na zawsze pozostanie legendą w sercach fanów polskiej sceny hip-hopowej, jego ksywka to MAGIK. Posłuchajcie sobie kawałków z jego udziałem, bo to na prawdę arcydzieła. Też nie lubiłem hip-hopu, aż usłyszałem MAGIK'a... Wtedy właśnie stałem się fanatykiem tego gatunku. Pzdr.
04-03-2012 01:09
Szukaj Cytuj  
Chester Offline
Użytkownik

Liczba postów: 776
RE: Jestem Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 1 stycznia 2012
Na codzień nie słucham hip-hopu, ale jak już słucham to właśnie Paktofoniki i Kalibra 44. Wtedy mieliśmy dobry rap. Nie t co dziś. W związku z tym, fim chętnie obejżę.

[Obrazek: Pinkie_pie.gif][Obrazek: preview_large.jpg?1340161814]
04-03-2012 09:27
Szukaj Cytuj  
RapH Offline
Super Moderator

RE: Jestem Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 21 września 2012
W sieci pojawił się nowy zwiastun filmu.

Premiera - 21 września 2012.

28-08-2012 08:43
Szukaj Cytuj  
Chester Offline
Użytkownik

RE: Jestem Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 21 września 2012
Jak dla mnie wygląda zachęcająco. Z przyjemnością się wybiorę.

28-08-2012 11:33
Szukaj Cytuj  
RapH Offline
Super Moderator

Ja również i nie tylko dlatego, że jestem fanem tego gatunku muzyki. Może w końcu zrobią jakiś ciekawszy polski film.. Wink

28-08-2012 11:55
Szukaj Cytuj  
deamon Offline
Strażnik

Liczba postów: 1,362
Respekt dla Magika i w ogóle Paktofoniki, z chęcią obejrzę.
Każdy sam jest sobie Bogiem, Kara uświadom to sobie, sobie...
01-09-2012 14:04
Szukaj Cytuj  
SioNia Online
Super Moderator

Liczba postów: 2,590
Marcin Kowalczyk o roli Magika w "Jesteś bogiem"

Pojawił się nowy wideo wywiad będący częścią promocji oczekiwanego filmu "Jesteś bogiem", który opowiada o legendarnej grupie Paktofonika.

„Chciałem dostać tę rolę nie po to, by zagrać kogoś fajnego, ale dlatego, że chciałem coś bardzo opowiedzieć. A w tym scenariuszu, w tej historii, było to zawarte.” – mówi Marcin Kowalczyk, odtwórca Magika w „Jesteś Bogiem”. Obraz, uchodzący za najbardziej wyczekiwaną polską produkcję ostatniej dekady (zwiastun w krótkim czasie obejrzało już blisko 1 000 000 widzów), zagości w kinach 21 września.

„Każdego dnia wchodząc na plan czułem niesamowitą energię od kolegów. Bez nich bym sobie nie dał rady i mam nadzieję, że oni beze mnie też. Życzyłbym każdemu takiej pracy, w którą można się wkręcić i przeżyć dzięki temu kawał przygody.” Wspomniana przez Marcina Kowalczyka przygoda nie tylko przyniosła podziękowania ze strony członków oryginalnej Paktofoniki, zaowocowała również laurami festiwalu w Gdyni dla każdego z aktorów wcielających się w założycieli PFK. Sam Kowalczyk zdobył nagrodę za profesjonalny debiut aktorski, a partnerujący mu Dawid Ogrodnik i Tomasz Schuchardt zostali uhonorowani nagrodami za najlepsze kreacje drugoplanowe.

„Jesteś Bogiem” to porywająca historia trójki założycieli zespołu Paktofonika, którzy - zawiązując „pakt przy dźwiękach głośnika" - nie podejrzewali, że staną się głosem kolejnych pokoleń młodych Polaków. W obsadzie najzdolniejsi aktorzy nowego pokolenia, nagrodzeni w Gdyni – Marcin Kowalczyk jako Magik, Dawid Ogrodnik w roli Rahima i Tomasz Schuchardt (znany z „Chrztu" i „Yumy") jako Fokus. Wspierają ich między innymi: Marcin Dorociński (Złote Lwy Festiwalu w Gdyni za role w „Róży” i „Rewersie”), Przemysław Bluszcz („Zero”, „Yuma”) i Arkadiusz Jakubik („Dom zły”).

Premiera 21 września.

[Obrazek: tumblr_mevyd7nl3e1qbeeqko5_250.gif]
18-09-2012 00:14
Szukaj Cytuj  
Chester Offline
Użytkownik

RE: Jesteś Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 21 września 2012
W zasadzie jedyne o co mogę się obawiać w kwestii tego filmu, to to że na jego seansie pojawi się chmara gimbusów. Nie przyjdą po to by obejrzeć dobry film czy wynieść z niego jakieś przesłanie. Przyjdą bo o PFK jest teraz głośno i każdy nagle stanie się "tru, zdeklarowanym fanem". Ale film jest na tyle wart uwagi, że mogę się poświęcić.

18-09-2012 04:18
Szukaj Cytuj  
RapH Offline
Super Moderator

RE: Jesteś Bogiem - Film o polskim zespole hip hopowym - Paktofonika - 21 września 2012
Dzięki SioNia. :*
Na żaden film nie czekałem tak jak na ten.. Wybiorę się raczej na 100% do kina. Tak btw. dziś u Wojewódzkiego dwójka byłych członków zespołu. Polecam.
Zwiastun:

Chester gimbusy były, są i będą tak samo jak hejterzy. Norma. Wink

18-09-2012 07:48
Szukaj Cytuj  
RapH Offline
Super Moderator

[Obrazek: jestes_bogiem3.jpg]

"Jesteś Bogiem" z rekordowym otwarciem. Przeszło 370 tys. widzów w weekend.

"Jeden z najbardziej oczekiwanych filmów ostatnich lat" - zapowiadali dystrybutorzy. I tym razem wcale nie przesadzili. "Jesteś Bogiem", czyli filmowa opowieść o Paktofonice, zaliczyła w ten weekend rekordowe otwarcie. Obejrzało ją 373 796 widzów, co daje jej jeden z najlepszych wyników w historii polskiego kina.
- Ten film jeszcze namiesza - zapowiadali tuż przed premierą raperzy Rahim i Fokus, członkowie Paktofoniki.

Nie pomylili się. Dzieło Leszka Dawida zaledwie w weekend przyciągnęło do kin 373 796 widzów, co dało mu trzeci wynik w ciągu ostatnich 20 lat. - Osiągnięcie tym większe, że ten film nie jest ani ekranizacją lektury, ani komedią romantyczną - komentuje Tomasz Jawor z firmy Kino Świat, odpowiadającej za dystrybucję filmu.

Właśnie ekranizacją lektury jest zajmujący wciąż najwyższe miejsce na podium "Pan Tadeusz" (424 895 widzów), a romantyczną komedią przebój TVN-u "Kochaj i tańcz" (393 803 widzów). Inny hit tej samej stacji z zeszłego roku, "Listy do M.", już musiały uznać wyższość filmu o śląskim hiphopowym składzie - spadł z podium z wynikiem 367 447 widzów i to osiągniętym w ciągu czterech, a nie trzech dni wyświetlania.

Jak na razie "Jesteś Bogiem" może się też pochwalić najlepszym polskim otwarciem tego roku. Jego wyższość musiały uznać wszystkie tegoroczne hollywoodzkie superprodukcje - wśród nich animacje "Madagaskar 3" (332 148), "Kot w butach" (297 450) i "Epoka lodowcowa 4" (239 587), a także filmy aktorskie z "Sherlockiem Holmesem 2" (226 041), "Prometeuszem" (171 331) czy ostatnią częścią Batmana (157 581) na czele.

Zdziwienie? Nie do końca. O obrazie Dawida głośno już od kilku miesięcy - od dnia jego premiery na festiwalu w Gdyni. Film miał szeroko zakrojoną kampanię promocyjną i od początku wzbudzał zainteresowanie mediów.

Prawdopodobnie jednak zaważyła legenda Magika i Paktofoniki, co sygnalizowały już liczby osiągane przez film przy okazji jego promocji w sieci. Na samym Facebooku profil "Jesteś Bogiem" zgromadził 126 tys. fanów, nieźle poradził sobie też zwiastun na YouTube - do dziś obejrzało go blisko 1,4 mln osób.

Ale "Jesteś Bogiem" wzbudził emocje nie tylko wśród widzów i krytyków. - Dobrze, że ten film powstał, ale mam wrażenie, że bardzo wielu młodych ludzi będzie uważać, że to, co zostało w nim pokazane, jest prawdą - komentował w rozmowie z portalem Gazeta.pl AbradAb, członek Kalibra 44, w którym wcześniej rymował Magik i który zdaniem sporej części fanów hip-hopu został niesłusznie pominięty w filmie. - I że stworzy pewien nowy wizerunek zespołu, któremu wiatr wieje w oczy i gdzieś tam po kątach tworzy swoją znakomitą muzykę. To ładny etos, ale mija się z prawdą - mówił.

Źródło

27-09-2012 12:11
Szukaj Cytuj  
KaraThrace Niedostępny
Administrator

Nie byłam osobiście na tym filmie ale dzisiaj opowiedziała mi swoje wrażenia koleżanka. Kiedy doszła do momentu gdzie ludzie na sali zamilkli i tak trwali aż do wyjścia z kina i w drodze na parking pomyślałam, że chyba coś jest w tym filmie. Większość widowni to fani, ludzie na pewno dość wesołego usposobienia. Byli filmem zahipnotyzowani.

Pozdrawiam, Kara
27-09-2012 19:44
 WWW  Szukaj Cytuj  
RapH Offline
Super Moderator

Nawet jeśli ktoś nie słucha rapu, nie wie co to jest PFK to i tak powinien ten film zobaczyć, bo to nie tylko muzyka, kultura..
Mogę podpisać się obiema rękoma, że w końcu w Polsce zrobili coś dobrego.

"Nawet jeśli już wszyscy w Ciebie zwątpili, pokaż, że się mylili"

28-09-2012 07:50
Szukaj Cytuj  
Radament Offline
Fan HM

Liczba postów: 618
Zerknę jak gdzieś dorwę, ale zdecydowanie szkoda mi iść do kina. Skoro go oglądałeś i generalnie się orientujesz co i jak, chciałam się tylko dowiedzieć czy film jest wiernym odwzorowaniem tego co się działo czy raczej pomijane są niektóre kwestie?
28-09-2012 13:22
Szukaj Cytuj  
bethrezen Offline
Asystent

Liczba postów: 2,923
Ja powiem szczerze że nie jestem jakoś pozytywnie nastawiony do tego filmu. W ogóle do samego Magika. Nie jestem znawcą i w sumie nie interesuje mnie ten temat ale czasem się zastanawiam czy Magik naprawdę zasługuje na to wychwalanie jakim to on nie był raperem bo może jest o nim głośno tylko dlatego że się zabił a gdyby żył dalej okazałoby się że tylko początek miał dobry a potem nic wielkiego.

A co do filmu to obejrzę go ale na pewnie nie w kinie.

"Dobrze być złym, ale lepiej być diabłem wcielonym"
[Obrazek: evil.gif]
Nora Bethrezena
28-09-2012 13:36
Szukaj Cytuj  

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2013 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2013 MyBB Group.
Motyw stworzony przez Heroes Movies, © 2013.